D-vitamiini-info

D-vitamiini, joka on oikeastaan hormoni ja rakenteeltaan lähellä kolesteroli- ja steroidihormoneja, on ollut hyvin intensiivisen ja runsaan tieteellisen tutkimuksen kohteena viime ajat. Vuosittain ilmestyy kolme-neljä tuhatta tutkimusta aiheesta eli noin kymmenen joka päivä.

D-vitamiinin eli kolekalsiferolin tärkein vaikutus lienee immuniteetin tehosta huolehtiminen. Tutkimuksissa on ilmennyt, että esimerkiksi valkosolut saattavat olla passiiviset puolustustehtävässään ellei veressä ole tarpeeksi D-vitamiinia. Esimerkiksi kun virus havaitaan elimistössä, se todetaan vieraaksi ja ”esitellään” valkosoluille, jotka reagoivat tapahtumaan kehittämällä pinnalleen reseptorin. Jos veressä on tarpeeksi tähän reseptoriin avain-lukko -periaatteella sopivia D-vitamiinimolekyylejä, vie valkosolu tämän kompleksin solun sisälle genomiin ja solu alkaa monistaa itseään tehokkaasti ja käy nyt aktiivisena tehokkaasti vieraan tunkeilijan kimppuun tuhoten ne. Sama tapahtuu myös vieraaksi soluksi todetun syöpäsolun suhteen. Syöpäsoluja syntyy jatkuvasti elimistössä ja useimmiten ne tuhotaan välittömästi.
Koska aurinko aiheuttaa UV-säteilyn johdosta helposti mutaatioita ihosoluissa tuntuu luonnolliselta, että evoluutio on järjestänyt fiksusti asiat niin, että samalla ihossa syntyy myös immuniteetista vastaavaa D -vitamiinia! Sitähän ihossa syntyy helposti UVB-säteilyn (280-315nm) vaikutuksesta kolesterolimolekyylin muuttuessa D-vitamiinin esiasteeksi varastomuotoon. Myös maksa valmistaa tätä varastomuotoa, joka sitten pääasiassa munuaisissa aktivoituu kolekalsiferoliksi eli D3-vitamiiniksi. Ravinnosta sitä saadaan eniten kaloista. Kasvikunnan D2-vitamiini ei ole yhtä bioaktiivinen. Syömällä on hyvin vaikea, jopa mahdotonta saada riittävästi D-vitamiinia; edes ihmeteltävän pieniä pohjoismaisia saantisuosituksia vastaavasti eli se pitäisi saada auringosta, kuten luonto on tarkoittanut. Luonto lienee tarkoittanut myös, että tulisi elää riittävän lähellä ihmisen kehittymisen leveysasteita eli Välimeren eteläpuolella, jossa ainoastaan ympärivuotisesti saa vitamiinin auringon ansiosta, kunhan ei peitä koko vartaloaan vaatteilla ja on ulkosalla edes osan päivää. Täällä 60 asteen leveyspiirin pohjoispuolella se onnistuu vain kesäaikaan ja vain muutaman tunnin ajan keskipäivällä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että auringon paisteen aiheuttama varjo seistessä tulee olla lyhempi kuin oman vartalon pituus. Muulloin liian viistosti ja pitkän matkaa ilmakehän läpi saapuva säteily absorboituu ilmakehään, lähinnä otsoniin. Myös pilvisyys vähentää säteilyn tehoa. Yleinen luulo on, että auringosta saa helpommin D-vitamiinia. Ihon rusketus tapahtuu helpommin ja enemmänkin UVA:n ansiosta, joka on pitempiaaltoista.
Nykyinen Suomessa suositeltu ravinnosta saatava annos 10 – 20 mikrogrammaa on kansainvälisesti katsoen reilusti liian pieni. Oikea määrä suositeltiin aikanaan Arvo Ylpön ohjeistuksissa riisitaudin estämiseksi, mitä on pidetty pitkään vitamiinin päävaikutuksena! Suositeltava määrä on aikuiselle 100 mikrogrammaa päivässä ja se määrä on otettava pääasiassa purkista ja mieluummin rasvakapseleissa imeytymisen helpottamiseksi. Oma vuoden kokeiluni 50 ug:n päiväannoksella ei riittänyt nostamaan veren laboratorioarvoa riittäväksi, mutta toinen vuosi annoksella 100 ug vuoden ajan nosti arvon juuri ja juuri riittäväksi eli yli sadan umol/l. Nämä arvot on mitattu tammikuussa. Pidän oikeana rajana yli sataa immuniteetista huolehtimiseksi. Suosittelen labra-arvon mittaamista verikokeen yhteydessä.
Suomessa valitettavasti saantisuositusta on puolitettu useasti viimeisen reilun neljänkymmenen vuoden aikana eli kansanterveyslain voimassa ollessa.

Kari Sanelma HLL
ravintovalmentaja AMT

0 comments on “D-vitamiini-infoAdd yours →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *